Reistips

Op reis gaan kan zorgen voor de nodige stress situaties. Daarom is het belangrijk dat u uw reis goed voorbereid en maatregelen neemt om vervelende situaties te voorkomen. Regel bijvoorbeeld ruim van tevoren uw visum, dit kan namelijk veel tijd in beslag nemen

Met de auto

Als u ervoor kiest om met de auto op reis te gaan of een auto te gebruiken in het land van bestemming, dan is het handig rekening te houden met een aantal belangrijke zaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reservesleutels en de autopapieren.

Gaat u op reis buiten de Europese Unie, dan raden wij u aan om te informeren of een internationaal erkend rijbewijs nodig is. Als dat het geval is, dan kunt u een vertaling van uw rijbewijs opvragen bij de gemeente. Bovendien raden wij u aan om Pechhulp af te sluiten zodat u kunt rekenen op snelle en professionele hulp. Heeft u onderweg pech met de auto of motor? in dat geval kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week telefonisch contact opnemen met SOS-intrernational via +31(0)20 - 651 51 51.

Met het vliegtuig

Als u gebruik maakt van het vliegtuig om de vakantiebestemming te bereiken, dan is het verstandig rekening te houden met een aantal zaken. Als u niet zeker bent over uw gezondheidstoestand voordat u vertrekt, dan raden wij u aan om contact op te nemen met de huisarts.

U heeft zorgvuldig gekozen waar u naartoe wilt. De volgende vraag is hoe je daar komt. Hoe lang is de vlucht? Wat zijn de reistijden? Hoe lang bent  onderweg naar de bestemming nadat u geland bent? Heeft u gekozen voor een rustige, ontspannen vakantie of een spannende, mogelijk vermoeiende reis?

Is de bestemming geschikt voor uw fysieke conditie?

De atmosfeer in een vliegtuig is extreem droog. De relatieve luchtvochtigheid van minder dan 10% is vergelijkbaar met een hoogte van 1500 tot 2500 meter. Dit kan verschillende ongemakken veroorzaken. Drink elke vier uur minimaal één liter water. Verwijder uw contactlenzen of bevochtig ze regelmatig met oogdruppels.

Om flebitis (aderontsteking) te voorkomen draag ruime zittende kleding en vermijd het dragen van strakke broeken en veterschoenen en doe eventueel in het vliegtuig de schoenen uit.

Aangekomen op de bestemming

Gun jezelf na aankomst op de bestemming een beetje rust, het liefst met de benen omhoog. U zult meer last van een jetlag hebben als u van west naar oost gevlogen heeft. In de regel duurt het herstel net zoveel dagen als het aantal uren tijdsverschil. Voor mensen die medicatie slikken is het aan te raden om al een paar dagen voor vertrek de routine elke dag een uur aan de bestemming aan te passen. Past u zich ook zo snel mogelijk aan de lokale eet- en slaappatronen aan. Buiten zijn tijdens de daguren helpt al bij het herstellen van het biologische ritme. Probeer de eerste dag dan ook wakker te blijven tot het donker wordt.

Alarmcentrale

Zorg ervoor dat uw reisverzekering aan uw bestemming is aangepast (Europa of Werelddekking), dat uw kinderen zijn bijgeschreven op de polis en dat de medische kosten goed gedekt zijn in het buitenland op basis van uw ziektekostenverzekering. Is dit laatste niet het geval, sluit dan een aanvullende dekking voor medische kosten af via onze reisverzekering. Vooral als u naar Amerika gaat is dit zeer belangrijk, daar de medische kosten in de Verenigde Staten en Canada extreem hoog kunnen zijn.

Bij de Europeesche verzekerd? Onze alarmcentrale is bereikbaar via +31(0)20 - 651 57 77 Zet dit nummer in uw telefoon en draag u het polisnummers altijd bij zich. Als u een medisch probleem krijgt tijdens het reizen, wacht dan niet totdat u weer thuis bent en raadpleeg een arts ter plaatse. De alarmcentrale van de Europeesche kan u helpen als u vragen heeft of advies nodig hebt bij de keuze van het beste ziekenhuis ter plaatse en eventueel de betaling hiervan.

Onze alarmcentrale kan vanuit de meeste landen met het internationale toegangsnummer 0031 nummer worden gebeld, maar sommige veelbezochte vakantielanden hebben een afwijkend internationaal toegangsnummer:

 • Australië: 001131
 • Bahama’s: 01131
 • Canada: 01131
 • Hongkong: 00131
 • Indonesië: 00131
 • Japan: 00131
 • Thailand: 00131
 • Verenigde Staten: 01131
 • Zuid-Afrika: 0931

Medisch advies

 • Maak ruim voor vertrek een afspraak met uw huisarts, de tandarts en indien van toepassing uw gynaecoloog of andere specialist. Ook uw apotheker kan u adviseren over eventuele voorgeschreven medicatie die u moet blijven gebruiken tijdens de reis.
 • Lees je goed in over de te bezoeken landen en zorg dat je op de hoogte bent van eventuele gezondheidsrisico’s. De website van de Rijksoverheid is onmisbaar om actuele informatie te vinden, ook tijdens je reis.
 • Controleer en update uw vaccinaties en neem het vaccinatieboekje mee op reis.
 • Bereid uw EHBO-doos voor. Maak kopieën van recente medische rapporten die onderweg van belang kunnen zijn als dat nodig is. U zou ook een kopie van deze documenten aan uw reisgenoot kunnen geven.
 • Heeft u een chronische of gecompliceerde ziekte, vraag dan aan uw arts om een medisch rapport voor u te schrijven, bij voorkeur in het Engels. Dit rapport moet aangeven wat de diagnose is (liefst onder vermelding van de Latijnse benaming), een korte beschrijving van uw ziekte, de resultaten van de meest recente onderzoeken en eventueel het behandelplan.
 • Wijk niet af van uw normale behandelplan, zelfs niet tijdens de vlucht. Houd u medicijnen altijd bij de hand (dus niet in de koffer) en neem een extra recept mee met vermelding van de internationale namen zoals acetylsalicylic acid in plaats van Aspirine. Op deze manier kunt u medicatie snel vervangen en ben u er zeker van dat u de juiste medicatie krijgt.

Belangrijke zaken

Bereid u zorgvuldig voor op de benodigdheden voor uw reis, om te voorkomen dat u zaken vergeet waar u niet zonder kan. Denk hierbij aan uw bril en of contactlenzen en uw gehoortoestel (en extra batterijen). Draag u contactlenzen, vergeet dan niet een tweede paar lenzen mee te nemen.

Denk aan een goede zonnebril die geschikt is voor zee, bergen of tropen. Kies een zonnebrandcrème geschikt voor uw bestemming, uw huidtype en een mogelijke allergie. Neem lipbalsem mee, een pet of hoedje en een brede, lange sjaal om u te beschermen tegen de zon, stof en sterke wind.

Zorg voor goede landkaarten (van het land, de regio of steden), een kompas, een wereldstekker, een zaklamp, extra batterijen, een camera en elektrische adapters.

Draag bovendien uw paspoort, bankpasjes, reisbescheiden, contant geld en medicatie altijd in uw handbagage.

Wij raden u aan om een aantal gegevens achter te laten voor de thuisblijvers. Hierbij kunt u denken aan de naam van het vakantieverblijf, de periode en uw telefoonnummer en e-mailadres. Bovendien is het handig een kopie thuis te laten van de bescheiden van reis-, auto- en ziektekostenverzekering en uw paspoort, visum en rijbewijs.

Na de reis

Schade aan uw reisbagage of een onderbreking van de geplande reis is vervelend. Om u in geval van schade maximaal te kunnen ondersteunen hebben we het aanvraagproces zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Op onze website leest u meer over de procedure.

Schadeclaim indienen

U kunt uw schade op twee manieren indienen, online en schriftelijk. Wij adviseren u een schade via het online schadeformulier te melden zodat deze zo snel mogelijk wordt afgewikkeld. Kiest u voor een schriftelijke claim dan kunt een formulier downloaden. Het ingevulde schadeformulier kunt versturen naar het volgende adres:

Dyckhaven Verzekeringen
Postbus 156
5490 AD Sint Oedenrode

Telefoon : 088-7654045

info@dyckhaven.nl

Dyckhaven- Postbus 156- 5490 AD Sint Oedenrode - info@dyckhaven.nl