Zorgpremie bekend

De zorgpremies voor 2020 zijn bekend. Uit de cijfers blijkt dat vooral klanten van De Amersfoortse en Stad Holland Zorgverzekeraar meer gaan betalen. Klanten van CZ, Nationale Nederlanden en OHRA gaan juist een beetje minder zorgpremie betalen.  Het is zeer verstandig om ieder jaar uw zorgverzekering te vergelijken. Gebruik hier ook meerdere vergelijkingssites voor omdat er tussen de verschillende sites toch verschillen zitten.

Verzekeraars vallen vandaag over elkaar heen om uit te leggen hoe het is gelukt om de premies omlaag te brengen. Volgens VGZ is de verlaging mogelijk door zorg ‘beter en efficiënter’te organiseren. Ook heeft VGZ voor een deel opgebouwde reserves gebruikt om de premie iets goedkoper te maken. ,,We doen er samen met de zorgaanbieders alles aan om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. We zijn blij dat we er al jaren in slagen de premiestijging te beperken en dat we de premie komend jaar zelfs kunnen verlagen”, zegt VGZ-topman Tom Kliphuis. VGZ en Univégaan met 1 euro omlaag. Zilveren kruis doet daar met een verlaging van 1,50 nog twee kwartjes bovenop. De premie van Nationale-Nederlanden Zorg daalt het hardst, daar betalen verzekerden 5,84 euro minder dan vorig jaar. Bij OHRA gaan klanten komend jaar 121,35 euro betalen, 5,06 minder dan vorig jaar. CZ gaat met 3,85 euro omlaag.

Zorgpremie omlaag, toch meer betalen

Hoewel de meeste zorgpremies volgend jaar nauwelijks omhoog gaan of zelfs dalen, zijn veel mensen waarschijnlijk toch duurder uit met hun zorgverzekering. Dat komt doordat de collectiviteitskorting die zorgverzekeraars bieden omlaag gaat van maximaal 10 procent tot 5 procent, zegt Peter Ruys van vergelijkingssite Zorgkiezer. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg besloot vorig jaar om vanaf 2020 de maximale collectiviteitskorting die verzekeraars mogen geven te halveren van 10 naar 5 procent. Twee derde van Nederland is collectief verzekerd voor zijn zorgverzekering via de werkgever, sportclub of gemeente.

Hoeveel mensen stappen eigenlijk over?

Iedereen kan tot 1 januari de zorgverzekering opzeggen. Voor 1 februari moet dan een nieuwe zorgverzekering afgesloten worden. Eind vorig jaar, begin dit jaar stapten 1,2 miljoen mensen over, zo blijkt uit cijfers van zorgdatabureau Vektis. Kenners vinden dit een laag percentage van 7 procent. Ruim 65 procent van de mensen is verzekert via een collectief. In 2018 telde Nederland ruim 24 duizend onverzekerden. Nederlanders wisselen weinig van zorgverzekeraar omdat het naar eigen zeggen gewoon niet nodig is.

Terug

13-11-2019

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep