Winterbanden verplicht?

In Nederland is het rijden op winterbanden nuttig maar (nog) niet verplicht. Maar bij winterse omstandigheden is het gebruik van banden met wintereigenschappen in bijvoorbeeld Duitsland verplicht. De verplichting in Duitsland is niet gebonden aan een bepaalde periode of gebied, maar aan de winterse omstandigheden ter plaatse. Raadpleeg hiervoor het weerbericht.

Wat zijn winterbanden?

Winterbanden zijn banden met het sneeuwvlok-symbool. Het symbool M+S banden is niet beschermd, maar is in Duitsland toegestaan. Dat geldt ook voor all seasonbanden. Het profiel moet minimaal 1,6 mm zijn, aanbevolen wordt tenminste 4 mm. Door de zachtere samenstelling van het rubber zijn winterbanden banden beter geschikt voor lage temperaturen. In de praktijk betekent dat meer grip, meer comfort en meer veiligheid als er sneeuw of ijs ligt. Bij gladheid geldt een breed contactvlak tussen band en wegdek als een nadeel. Zorg voor een profiel van minimaal 4 mm. Het voeren van sneeuwkettingen vrijwaardt u niet van het voeren van winterbanden.

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

De verplichting om uw auto aan te passen aan de wegomstandigheden geldt in Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland. U riskeert u een boete indien u niet op winterbanden rijdt. Bovendien kan het leiden tot mede aansprakelijkheid voor een schade.

Welke periode

Duitsland kent geen vaste periode waarin het gebruik van winterbanden verplicht is. Finland en Oostenrijk kennen wel een vaste periode. In Oostenrijk is het verplicht tussen 1 november en 15 april bij winterse omstandigheden op alle wielen winterbanden te voeren en/of sneeuwkettingen op de aandrijfwielen. Het laatste mag slechts als het geen schade aan het wegdek toebrengt. In Finland zijn winterbanden verplicht van 1 december tot 1 maart.

(bron: ANWB)

Terug

23-01-2019

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep