Wijzigingen APK
In mei 2018 zijn er nieuwe regels gekomen voor de APK. Alle voertuigbezitters hebben met een APK-keuring te maken: het is een verplichting die hoort bij het hebben van een voertuig. De keuring draagt bij aan de veiligheid op de weg. Er wordt ondere ander gekeken of een personenwagen of bestelbus aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen voldoet.
Wat is er veranderd?
Door de aanpassing in de regelgeving kijken APK-keurmeesters naar nog meer punten op het gebied van milieu en vooral veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan controle op waarschuwingslampjes op uw dashboard (stabiliteitscontrole, bandenspanning, elektronische stuurbekrachtiging, abs, ebs, airbag, eCall), controle op afstelling mistvoorlicht, roetfiltercontrole en de eisen voor een waterstofinstallatie.
De RDW brengt APK-keurmeesters op de hoogte zodat zij ieder voertuig vanaf 20 mei volgens de nieuwe regelgeving kunnen keuren.
Voorkom onnodige kosten
De APK-keuring is een momentopname. Het is belangrijk om zelf uw voertuig goed te controleren en te onderhouden .Er geldt geen vaste prijs voor een APK keuring. Een APK kan deel uitmaken van een onderhoudsbeurt of apart worden uitgevoerd. De prijzen voor zo’n aparte keuring lopen uiteen van € 19 tot € 63. Ook voor het afkeuren van een auto worden kosten in rekening gebracht en daarom is het verstandig van te voren uw auto al zelf te controleren. Want veel van de keuringspunten kunt u al zelf vaststellen.
Strafbaar
Rijden zonder geldige APK is strafbaar. U kunt er een flinke boete voor krijgen, zowel van de politie als van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
Schorsen
Om boetes te voorkomen, is het mogelijk om de APK-verplichting tijdelijk stop te zetten. Dit heet schorsen Als u uw voertuig bij de RDW laat schorsen dan hoeft hij niet meer APK-goedgekeurd te zijn. Maar u mag er dan ook niet meer mee rijden. Ook mag het voertuig niet op de openbare weg staan. Als de schorsing afloopt, moet u weer aan de APK-plicht voldoen. U kunt de schorsing eventueel verlengen.
U mag met het voertuig rijden naar een APK-keuringsstation voor de APK-keuring, maar dan moet u het voor die dag ook WA-verzekeren. Als u rijdt, moet u de APK-afspraakbevestiging, met daarop de tijd, bij u hebben. U mag alleen rond de afspraaktijd rijden van uw woonadres naar het adres waar u de APK-keuring laat doen.
Terug16-01-2019