Vliegende auto verzekerd

De vliegende auto van het Nederlandse PAL-V mag de openbare weg op. Daarvoor heeft het bedrijf goedkeuring gekregen van de RDW. Het prototype mag nog niet de lucht in want daarvoor is nog groen licht nodig van de Europese toezichthouder voor de luchtvaart. Maar het is wel verzekerd.

De PAL-V Liberty is een gyrokopter, een voertuig dat lijkt op een helikopter maar een rotor heeft zonder motor. Het toestel heeft een startbaan nodig omdat de rotoren pas snelheid krijgen door langsstromende lucht, en kan dus niet verticaal opstijgen. De rotorbladen kunnen ook worden ingeklapt en de Liberty kan dan op de openbare weg rijden. Volgend jaar worden de laatste testvluchten uitgevoerd en PAL-V hoopt dat de Liberty vanaf 2022 in Europa mag vliegen.

Eerste modellen in 2023

Wanneer het bedrijf alle goedkeuringen heeft wordt de Liberty in productie genomen en de verwachting is dat de eerste modellen in 2023 aan klanten worden geleverd. PAL-V heeft er in Nederland meer dan dertig verkocht. De eerste gelimiteerde versie gaat een half miljoen euro kosten.

Van deur tot deur vliegen

“Het is straks het enige voertuig waarmee je van deur-tot deur kunt vliegen en rijden. Je stapt in de auto bij je huis en rijdt dan naar een vliegveldje om op te stijgen”, zegt een woordvoerder van PAL-V. Volgens hem voert de onderneming al gesprekken met Nederlandse gemeenten om in de toekomst landingsbanen van zo’n 300 meter te bouwen bij afritten van snelwegen.

Goedkeuring vrij beperkt

Let wel, de nu afgegeven goedkeuring is nog vrij beperkt. Het gaat om een individuele goedkeuring, waarbij dus slechts één voertuig de weg op mag. Het bedrijf mag de auto dus nog niet in productie nemen. “Daarvoor moeten we ook de productielocatie bekijken om zeker te weten dat elk voertuig volgens dezelfde kwaliteitseisen geproduceerd kan worden”, aldus een medewerker van de RDW in het FD.

Verzekering via Lloyd’s of London

Een standaard verzekering is er nog niet. De eerste vliegende auto is verzekerd via een samenwerking met Lloyd’s of London, een markt waar verzekeraars en vertegenwoordigers van hun klanten elkaar ontmoeten en contracten sluiten. Lloyd’s is vooral bekend van scheepvaartverzekeringen, maar het heeft ook een traditie in de lucht- en de ruimtevaart. Zo staat de verzekering van de eerste maanlanding op zijn palmares.

(bron AM web)

Terug

09-11-2020

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep