Verzekeren in deeleconomie

Waarom iets kopen als je het ook kan lenen? Bezit is niet meer belangrijk, we willen zaken kunnen gebruiken. In ruil daar voor mogen anderen onze zaken gebruiken. De deeleconomie is een feit. Wat zijn de gevolgen voor verzekeringen?

De ontwikkeling

Huren en lenen is van alle tijden. De deeleconomie doet eigenlijk niets anders. Toch is deze ontwikkeling van een heel andere orde. Dat komt doordat internet, smartphones en apps steeds meer gewoongoed worden. Doordat deze technologische ontwikkelingen nu beschikbaar zijn, ontwikkelt de deeleconomie zich heel snel.

Waar lenen eerst via direct contact ging, gaat het nu via internet. Er wordt een andere vaak professionele partij gebruikt om zaken van anderen te kunnen lenen. Ik leen niet meer even de heggenschaar van de buurman, maar via een app van een vreemde die twee straten verder woont.

De particuliere verzekeraar

De inboedelverzekeraar verzekert onze particuliere inboedel. Niet de inventaris van ons eigen bedrijf. De vraag die de verzekeraar zich stelt is: is de uitgeleende heggenschaar nog een particuliere zaak of is hij zakelijk geworden omdat hij via een andere organisatie wordt uitgeleend? Indien er sprake is van een deeleconomie moet er goed gekeken worden naar de polisvoorwaarden. Het merendeel van de verzekeraars geeft hiervoor (nog) geen dekking.

In sommige gevallen is eventuele schade verzekerd bij de bedenker van het concept. Deze situatie doet zich voor bij Airbnb.

Terug

03-09-2018

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep