Verzekeren en huisdieren

Er is een ongekend hoge vraag naar huisdieren door corona-eenzaamheid. De meeste aanvragen komen binnen voor honden en katten, maar met name de katten lijken tijdens deze crisis het populairst. In Nederland heeft ruim 4 miljoen huishoudens ongeveer 35 miljoen gezelschapsdieren. We hebben ongeveer 1,5 miljoen honden, een dikke 2,6 miljoen katten en ruim 18 miljoen vissen.  Het kiezen van een huisdier is een belangrijke beslissing en kan ook gevolgen hebben voor uw financiële situatie en uw verzekeringspakket.  In dit artikel nemen wij een aantal punten met u door.

Aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering verzekert u meer dan schade die u zelf veroorzaakt. Ook uw huisdier kan schade of letsel bij anderen veroorzaken. Uw enthousiaste hond rukt zich los en rent de straat op, waardoor een fietser moet uitwijken en valt. Uw kat ziet de dure schoenen van uw logéaan voor een speeltje. Het kan altijd gebeuren. U bent als eigenaar wettelijk aansprakelijk voor schade die uw huisdier veroorzaakt. Ook als het niet direct uw schuld is, of als u er niet eens bij was. Met de aansprakelijkheidsverzekering zijn uw huisdieren verzekerd voor schade die zij veroorzaken. Wanneer

Daagt iemand uw huisdier uit? Dan is diegene zelf aansprakelijk voor de schade. Bijvoorbeeld als iemand uit de buurt expres uw hond uitdaagt, en uw hond bijt en veroorzaakt letsel. Niet alleen de gebruikelijke huisdieren zoals honden en katten zijn verzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering. Hebt u als particulier en als hobby bijvoorbeeld paarden, schapen, koeien of kippen? Dan is schade aan anderen door deze dieren verzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering.

Inboedelverzekering en woonhuisverzekering

Natuurlijk, als u een dier in huis haalt, weet u dat er weleens wat vies wordt of stukgaat. Verruilt u lieve kat haar krabpaal voor de nieuwe bank of die lederen stoel? Of ziet uw hond het verschil tussen de tafelpoot en zijn bot niet? Dan kan de schade flink oplopen, en daarmee de kosten ook. De meeste inboedel- en woonhuisverzekeraars hebben geen compassie voor de streken van uw huisdier die schade veroorzaken aan de inboedel of uw woning. Een verzekeraar vergoedt onvoorziene schade aan de losse spullen in en aan uw huis. Haalt u een dier in huis, dan vinden verzekeraars dat u bewust het risico loopt op schade. Een huisdier valt volgens deze verzekeraars onder uw eigen verantwoordelijkheid. Schade die door uw huisdier ontstaat, wordt in de meeste gevallen dan ook niet vergoed. Ook niet als u een allrisk verzekering heeft.

In sommige gevallen kunt u bij een gewonde hond of kat ook aanspraak maken op uw inboedelverzekering.  Door inboedelverzekeraars worden kleine huisdieren gezien als een ‘zaak’, net als een bankstel of eettafel. ‘Schade’aan uw huisdier valt in enkele gevallen dan ook onder de inboedelverzekering.

Zorgverzekering

Uw kinderen zijn op uw zorgverzekering gratis meeverzekerd tot 18 jaar. Ook al zien veel mensen hun huisdieren als hun kinderen, op de zorgverzekering is hiervoor geen dekking. Huisdieren hebben een eigen wil en zelfs de liefste hond of kat houdt van kattenkwaad. Het kan dan ook gebeuren dat uw feestbeest het zo bont maakt in huis of daarbuiten dat hij daarbij zélf ‘beschadigd’raakt. Speciaal voor eigenaren van deze brokkenpiloten bestaat er een huisdierenverzekering, eigenlijk een zorgverzekering voor uw huisdier. De premie is doorgaans stevig en vaak gaan deze kosten boven de daadwerkelijke kosten uit. Kijk daarom ook goed naar de polisvoorwaarden.

Natuurlijk, de kans is klein dat uw huisdier in korte tijd veel brokken maakt. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Weet u niet of u de juiste dekking of verzekering heeft, controleer dat dan vóórdat u een huisdier een aanschaft.

Terug

09-06-2020

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep