Vangnet hypotheek

Iedereen die een hypotheek met NHG heeft afgesloten en de hypotheeklasten niet kan dragen vanwege de coronacrisis, krijgt ruimte om maximaal negen procent van het hypotheekbedrag aan achterstand op te lopen met behoud van NHG. Dankzij deze mogelijkheid kunnen geldverstrekkers woningeigenaren oplossingen aanbieden met behoud van het vangnet dat NHG biedt. Toekenning en terugbetaling van de achterstand vindt plaats op basis van afspraken tussen geldverstrekker en de consument.

Geldverstrekkers kunnen de zogenaamde Woonlastenfaciliteit namens NHG aanbieden.

Arjen Gielen, bestuurder NHG: “Vanwege het coronavirus komen diverse consumenten in de problemen. Gelukkig verlenen geldverstrekkers drie maanden uitstel van betaling. Maar veel woningeigenaren maken zich zorgen of zij de hypotheek na die maanden wel kunnen betalen en hoe. Met de WLF-regeling geeft NHG zowel de woningeigenaar als de geldverstrekker de ruimte om de betalingsachterstanden langer dan drie maanden op te laten lopen tot in totaal maximaal negen procent van de oorspronkelijke lening. Het is aan de geldverstrekker om met de consument te bekijken hoeveel ruimte wenselijk en verantwoord is. Daarmee zorgen we er samen voor dat we ruimte en daarmee rust bieden, maar wel op een verantwoorde manier. Indien woningbehoud toch onverhoopt geen optie blijkt, dan biedt NHG een vangnet door een eventuele restschuld kwijt te schelden als de woningeigenaar aan de criteria daarvoor voldoet.”

NHG ontwikkelde de Woonlastenfaciliteit tijdens de kredietcrisis. Vanwege de coronacrisis zijn de voorwaarden die tijdens de kredietcrisis werden gesteld versoepeld. Zo geeft NHG geldverstrekkers toestemming om de WLF gedurende maximaal drie maanden toetsingsvrij toe te passen. Hierdoor maakt NHG het proces makkelijker en toegankelijker. Indien de ontwikkelingen rondom de coronacrisis dit vereisen kan deze periode met drie maanden worden verlengd. Indien de geldverstrekker en de consument langer gebruik willen maken van de WLF (tot maximaal de huidige negen procent) dan moet de klant naar draagkracht betalen. De geldverstrekker zal hierover contact opnemen met de klant.

(Bron VVP)

Terug

24-04-2020

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep