Slechte resultaten

De Nederlandse autoverzekeraars hebben erg veel moeite om zwarte cijfers te schrijven. De Nederlandse Bank (toezichthouder) waarschuwt dat het niet houdbaar is om zoveel verliezen te blijven maken.  De cijfers over 2015 zijn nog niet bekend maar de eerste voortekenen zijn niet goed.  In 2014 had de sector een verlies van bijna een half miljard.  

De belangrijkste indicator voor deze sector is de zogenaamde combined ratio.  Deze  geeft aan wat de schadelast plus kosten zijn als percentage van de premie. Voor 2014 kwam die ratio uit op 109%. De verzekeraar legt dus op iedere euro negen cent toe.  Er zijn veel externe oorzaken  waardoor de schadelast blijvend hoger is dan vroeger.

De moderne auto’s zitten vol met dure elektronica.  Het grootste probleem zit in de letselschades. Een aantal verzekeraars moest voorzieningen opnemen in de jaarrekening van 2014 omdat kosten in de toekomst hoger zullen uitpakken dan gedacht. Ook door wetswijzigingen neemt de schadelast toe. Zorgverzekeraars en uitkeringsinstanties kunnen bijvoorbeeld de schade verhalen op de verzekeraar.

Door het verhogen van de premie en het drukken van de kosten kan wat meer resultaat behaald worden. Van de beleggingsopbrengsten hoeven verzekeraars het in deze tijd niet te hebben.

Terug

20-05-2016

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep