Samenwerking met KNMI

Storm, hagel en sneeuw zorgden de laatste jaren voor honderden miljoenen aan schade in Nederland. Door klimaatverandering zullen extreme weersomstandigheden alleen maar vaker voorkomen. Om ondernemers en particulieren effectiever te kunnen waarschuwen, slaat het Verbond van Verzekeraars de handen ineen met het KNMI. “Door de data van het KNMI te combineren met de landelijke risico- en schadecijfers van het Verbond, kunnen we ons niet alleen beter voorbereiden op veranderende weersextremen, maar ook inzicht krijgen in en werken aan oplossingen om schade door extreem weer zoveel mogelijk te voorkomen”, zegt directeur van het Verbond Richard Weurding. Verzekeraars en financieel adviseurs kunnen deze kennis vervolgens delen met hun klanten.

Impact waarschuwingen vergroten

Het KNMI werkt al met weerwaarschuwingen en kan met deze samenwerking de impact daarvan vergroten. “Tegelijkertijd ontvangen we feedback over de effectiviteit van onze waarnemingen en waarschuwingen waardoor we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren om de maatschappij zoveel mogelijk schade te besparen”, zegt KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven.

‘Schade Ciara bleef beperkt door waarschuwing’

Het Early Warning Center van het KNMI stuurde vorig jaar januari bijvoorbeeld een uitgebreide waarschuwing voor storm Ciara. De schade bedroeg toen 150 miljoen euro. Slechts een derde van de schade die de janauristorm van 2018 veroorzaakte. De relatief beperkte schadelast was volgens Weurding voor een belangrijk deel te danken aan de uitgebreide weerswaarschuwing.

(bron: Verbond van Verzekeraars)

Terug

01-03-2021

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep