Rijbewijs 75-plusser

Het Verbond van Verzekeraars kan zich vinden in de tijdelijke maatregelen die verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen treft om te voorkomen dat 75-plussers niet meer over een rijbewijs beschikken.

Verbond positief over tijdelijke verlenging rijbewijs 75-plussers

De minister gaat verscherpt toezicht houden op het CBR. De overheidsinstantie kampt met een enorme achterstand, onder meer omdat steeds meer 75-plussers een verplichte gezondheidsverklaring aanvragen. In de praktijk komt het erop neer dat veel ouderen enige tijd niet over een rijbewijs beschikken en daardoor de weg niet op mogen. De ministier wil nu onderzoeken of het rijbewijs van 75-plussers met maximaal een jaar verlengd kan worden.

Zonder rijbewijs

Veel ouderen zitten door de lange wachttijden bij het CBR langdurig zonder rijbewijs, terwijl ze vaak afhankelijk zijn van hun auto. De Kamer dringt al langer aan op een oplossing voor deze groep. De verwachting was dat er eind dit jaar een eind zou komen aan de wachttijden, maar nu is al duidelijk dat dat niet gaat lukken.

Van Nieuwenhuizen grijpt in omdat risicogroepen ook steeds langer moeten wachten. Het gaat dan om mensen die zich na een operatie bij het CBR melden voor een herkeuring. Ook vreest de minister dat mensen door de wachttijden in de verleiding kunnen komen om te liegen over hun gezondheid. Hierdoor kan de verkeersveiligheid in gevaar komen, aldus de minister.

Voorwaarden

Door 75-plussers een jaar respijt te geven krijgt het CBR de ruimte om zich te richten op de meest risicovolle groepen en om achterstanden weg te werken. Ouderen die voor een jaar verlenging in aanmerking willen komen, moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze mogen bijvoorbeeld geen aantekening hebben op hun rijbewijs.

‘Regeling goed uitvoerbaar’

Het Verbond van Verzekeraars steunt de maatregel van de minister om rijbewijzen te verlengen. “Deze regeling zorgt er immers voor dat er meer ruimte komt om beroepsbestuurders en mensen met een aantekening op hun rijbewijs vanwege gezondheidsredenen, eerder te kunnen beoordelen”, aldus woordvoerder Paul Koopman op de website van Het Verbond. “Dat is in ons aller belang en bovendien is de regeling goed uitvoerbaar.”

Invoering van de administratieve verlenging van het rijbewijs duurt zes tot negen maanden, maar Van Nieuwenhuizen wil bekijken of de maatregel daarop vooruitlopend al kan worden ingevoerd.

(bron: AM web)

Terug

24-06-2019

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep