Record vuurwerkschade

Stichting Salvage kende een recordjaar als het gaat om vuurwerkgerelateerde branden tijdens de jaarwisseling. De coördinatoren moesten in 55 gevallen directe hulp verlenen aan gedupeerden van een vuurwerkbrand. Vuurpijlen die tot ontploffing komen onder het dakbeschot van huizen is volgens directeur Johan van den Berg een veelvoorkomende oorzaak geweest van de nieuwjaarsbranden. Johan van den Berg (Salvage): ‘Vuurpijlen onder het dakbeschot belangrijke oorzaak branden’

Niet alleen het aantal branden waarbij de hulp van Stichting Salvage gevraagd wordt neemt toe, ook het percentage branden waarbij vuurwerk de directe oorzaak is.

  • 2020: 115 meldingen (50% vuurwerk)
  • 2019: 112 meldingen (48% vuurwerk)
  • 2018: 87 meldingen (37% vuurwerk)

Vuurpijlen onder het dakbeschot

Of de branden worden veroorzaakt door legaal of illegaal vuurwerk, kan Van den Berg niet zeggen. “Als we zeker weten dat het vuurwerkgerelateerd is, dan nemen de coördinatoren het op in hun verslag. Vuurpijlen onder het dakbeschot zagen we vaak voorkomen dit jaar.”

Salvage is het topje van de ijsberg

Van den Berg wil zich als directeur van een onafhankelijke stichting niet mengen in de discussie over een eventueel verbod op consumentenvuurwerk. “We zien natuurlijk wel de gevolgen van vuurwerk en we zien dat het stijgt. En wij zijn het topje van de ijsberg, wij komen alleen waar directe hulp voor gedupeerden nodig is. Er zijn nog heel veel zaken meer.”

De brandweer moest in totaal 4.380 keer uitrukken in de nieuwjaarsnacht. Ook dat is een forse stijging ten opzichte van andere jaren. “Onze cijfers zijn de wat zwaardere gevallen”, zegt Van den Berg. “Maar de stijging bij ons zegt ook iets over wat daaronder zit. In zijn algemeenheid wordt het meer. Vanuit dat perspectief zou ik persoonlijk zeggen dat we het wat meer moeten reguleren.”

‘Gemiddelde jaarwisseling’

Bij de jaarlijkse bekendmaking van de nieuwjaarsschade sprak directeur van het Verbond van Verzekeraars Richard Weurding over ‘een gemiddelde jaarwisseling.’De eerste schatting van de omvang is 15 miljoen euro. Volgens Weurding wordt de meeste schade veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Een verbod op consumentenvuurwerk noemt hij een politiek onderwerp.

(bron AM web)

Terug

06-01-2020

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep