Prinsjesdag 2022

Wat betekent Prinsjesdag 2022 voor uw portemonnee?

Elk jaar wordt op Prinsjesdag de Miljoenennota gepresenteerd. Hierin staan de belangrijkste plannen voor het komende jaar. Hoe zit het met de koopkracht en wat verandert er voor u als consument in 2023? Wij hebben het vooru op een rijtje gezet.

Uw energierekening in 2023

De energieprijzen zijn enorm gestegen. Om mensen weer meer financiƫle ademruimte te geven, wil het kabinet een zogenoemd prijsplafond instellen van 1,50 euro per kuub gas, en 70 cent per kilowattuur (KWh) elektriciteit voor huishoudens met een 'normaal' verbruik. Dit 'normale verbruik' is volgens het kabinet 1200 kuub voor gas en 2400 KWh voor elektra per jaar. Verbruikt u meer? Dan betaalt u het normale tarief. De exacte invulling hiervan wordt later nog bekend gemaakt.

Naast het prijsplafond komt er een gezamenlijk noodfonds van de overheid en energieleveranciers waarmee moet worden voorkomen dat kwetsbare huishoudens met een betalingsachterstand te grote schulden opbouwen.

Koopkracht maatregelen

Het kabinet neemt daarnaast een aantal maatregelen om de koopkracht in 2023 te bevorderen. We zetten de belangrijkste maatregelen voor u op een rij:

  • Het tarief voor de inkomstenbelasting in de eerste schijf daalt licht van 37,07 procent naar 36,93 procent. Daarnaast nemen de heffingskortingen toe. Hierdoor houdt u meer netto salaris over.
  • De huurtoeslag gaat omhoog met 16,94 euro per maand.
  • De zorgtoeslag stijgt naar maximaal 154 euro per maand.
  • Het kindgebonden budget wordt verhoogd.
  • Volgend jaar stijgt het minimumloon met 10 procent. De bijstand en AOW gaan met ditzelfde percentage omhoog.
  • In 2023 stijgt de belastingvrije vermogensdrempel van 50.650 naar 57.000 euro. Wel stijgt de belasting over dit vermogen de komende jaren van 31 naar 34 procent in 2025.

Zorgverzekering

Het kabinet stelt elk jaar een rekenpremie voor de zorgverzekering vast op basis van de verwachte zorgkosten. Het kabinet verwacht dat de zorgpremie volgend jaar met 11 euro per maand omhoog gaat. Per maand komt dat neer op een premie van 137 euro. De zorgverzekeraars zijn niet verplicht om hier in mee te gaan maar in de praktijk betekent dit vaak wel dat ze deze verhoging doorberekenen.

Terug

24-09-2022

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep