Over geluk

“Geld maakt gelukkig, maar wel maar tot op beperkte hoogte.” Dat betoogde Natasja Naron van financieel adviesbedrijf Gabriël Financiële Bescherming donderdagmiddag op het congres van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Naron zocht antwoord op de vraag hoe we ons geld kunnen uitgeven om er gelukkiger van te worden. Een van haar bevindingen was niet bevorderlijk voor haar eigen business. “Verzekeren voegt niet veel toe aan geluk.”

Thema van het Nibud-congres in Utrecht was ‘Wat is genoeg?’. Vanuit geluk geredeneerd is dat minder dan veel mensen denken, zo vertelde Naron in haar workshop. “Boven de €15.000 bruto per jaar voegt geld nauwelijks nog iets aan toe ons geluk. Het gaat dan veel meer om zingeving en relaties.” Ze nam zelf de proef op de som door een maand lang te leven van €1 per dag. Ze werd er naar eigen zeggen creatiever, relaxter en ook gelukkiger van.

Niet ongelukkiger met minder loon

Verzekeren tegen inkomensverlies is voor je geluk niet zo belangrijk, besprak Naron aan de hand van een onderzoek naar onder andere AOV’s en geluk. “Daaruit blijkt dat als we arbeidsongeschikt worden en daardoor minder inkomen krijgen, dat veel minder uitmaakt dan we denken. Het is eigenlijk slecht voor mijn eigen business, maar verzekeren voegt niet veel toe aan geluk.”

Geld uitgeven aan anderen

Naron noemde het opvallend dat mensen de afgelopen decennia meer zijn gaan verdienen, maar niet gelukkiger zijn geworden. We meten ons geluk bovendien niet alleen af aan hoeveel geld we zelf hebben, maar aan hoeveel geld we in verhouding tot de mensen om ons heen hebben. “De waarde van een muntstuk is het ontbreken ervan bij je buurman”, aldus Naron.

Hoe kunnen we ons eigen geld dan zo besteden dat we er gelukkiger van worden, vroeg Naron zich af. Van geld uitgeven aan anderen worden we gelukkiger dan het uit te geven aan dingen voor onszelf. Daarnaast worden we gelukkiger van ervaringen dan van spullen. “Kies daarom ervoor je routines te doorbreken en besteed je geld aan nieuwe ervaringen. Focus daarbij op wat je zelf wilt en niet op wat anderen doen. En probeer het geluk van anderen te verhogen door je geld uit te geven aan dierbaren of goede doelen”, zo luidden de drie gelukstips die Naron haar gehoor wilde meegeven.

Stel bestedingen uit

Bovendien stelde ze voor bestedingen uit te stellen. Misschien niet goed voor de economie, maar wel voor je  geluksgevoel. Naron: “Het zou ook de schuldenproblematiek snel oplossen. We  denken het gelukkigst te worden van wat we nu doen, maar uit onderzoek blijkt dat als we nu keuzes maken voor de toekomst, we vaak kiezen voor dingen die meer bijdragen aan ons geluk. En een voordeel van uitstellen is dat je langer naar iets uit kunt kijken, bijvoorbeeld naar een vakantie. En van toeleven naar iets worden we ook gelukkiger.”

(bron: AM web)

Terug

30-06-2017

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep