Mistlampen aan?

Mistlampen aan de voorzijde mogen alleen worden gebruikt wanneer het zicht ernstig wordt belemmerd. De boete voor onjuist gebruik is stevig: € 140,-. In de jaren '90 leek het voeren van mistlampen aan de voorkant bij een deel van de automobilisten een soort modeverschijnsel te zijn. Ze werden ook wel 'dramlampen' genoemd. De richtlijn die u aan kunt houden isminder dan 200 meter zicht. Uw dimlichten mag u dan uit laten.

Wanneer mistlampen aan achter

De mistlampen achter mag u alleen gebruiken bij minder dan 50 meter zicht. Bij zware regen mag u het mistachterlicht niet gebruiken! Hoe weet u dat uw zicht minder dan 50 meter is? Een goed referentiepunt buiten de bebouwde kom is het hectometerpaaltje. Deze staat elke 100 meter langs de weg. Lantaarnpalen zijn in de bebouwde kom goede referentiepunten. Ook een goede: kunt u de voorligger gewoon zien, dan kan uw achterligger u ook zien en is de mistlamp achter helemaal niet nodig.

Tegenwoordig is het niet voeren van enige verlichting bij slecht zicht klaarblijkelijk de trend, en dat is meer zorgwekkend. Niet alle automobilisten zijn zich even bewust van het belang van goede zichtbaarheid in het verkeer. Dat levert overbodig gevaar op. Ook het automatisch inschakelende dimlicht is daar debet aan. Die werkt feilloos als het donker wordt, maar bij slecht zicht overdag - en dat is feitelijk al bij een regenbui - moet het dimlicht toch handmatig worden ingesteld.

Terug

11-11-2017

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep