Liever internet dan geld

Zeventig procent van de kinderen uit groep 6 tot en met 8 heeft liever een jaar geen geld dan een zonder internet, zo blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken in het kader van de negende editie van de Week van het geld. 

Ruim 600 kinderen in Nederland uit groep 6 t/m 8 van de basisschool deden dit jaar mee aan het onderzoek met onder andere gelddilemma’s uit de speciale ‘geld’-editie van de Kletspot. Vanaf 25 maart kunnen kinderen op duizenden scholen met behulp van de Kletspot praten over omgaan met geld. 
 
Thema van de Week van het geld 2019 is ‘Ben jij een held met je geld?’. Tweederde van de kinderen geeft aan dat je een held met je geld bent als je goed nadenkt voordat je iets koopt. Ook het sparen van een deel van het geld wordt veel gekozen. De kinderen is ook gevraagd aan te geven welk beroemd persoon voor hen een ‘geldheld’ is. De bekende vlogger Enzo Knol is het vaakst genoemd. Maar ook Dagobert Duck, Lil Kleine, papa en mama worden door veel kinderen als geldheld betiteld.

Drie van de tien kinderen betalen wel eens met de eigen bankpas, bij kinderen uit groep 7 en 8 is dit 34%. Een toename ten opzichte van eerder onderzoek van Wijzer in geldzaken in 2018. Toen was dit bij kinderen uit groep 7 en 8 nog 26%.

85% van de kinderen uit groep 6 t/m 8 krijgt zakgeld. Gemiddeld is dit € 10,06 per maand. Tweederde ontvangt het zakgeld contant. Drie van de vijf kinderen zou zichzelf meer zakgeld geven als dit door henzelf bepaald mag worden. Kinderen uit groep 7 en 8 krijgen ongeveer evenveel zakgeld (€10,08 en €11,63 per maand). Groep 6-ers krijgen met € 8,46 gemiddeld per maand een stuk minder.

(bron VVP)

Terug

25-03-2019

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep