Hypotheekrenteverwachting

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente zich de komende tijd? Gaat deze dalen, stijgen of blijft deze gelijk? 

Korte rente

De variabele hypotheekrentes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor. Deze marktrentes zijn al heel lang zeer laag. Dat komt doordat de Europese Centrale Bank een monetair beleid voert dat ongekend ruim is. Zo staat de beleidsrente van de ECB (de refi) al heel lang op 0% en de depositorente – het tarief waartegen banken geld bij de ECB kunnen stallen – is zelfs negatief (-0,4%).

De ECB houdt de rente zo laag om de economie te stimuleren. Via hogere loongroei moet dat dan de inflatie in de eurozone aanwakkeren. De centrale bank mikt voor de middellange termijn op een inflatie van dicht tegen de 2% aan, maar dat niveau is nog niet in zicht. Daarom blijft de rente (refi) voorlopig op het huidige niveau. Volgens ECB-president Draghi in ieder geval tot de zomer van 2019, maar het kan nog langer duren. Hiermee zullen de Euribortarieven ook voorlopig op de huidige, lage niveaus blijven.

Lange rente

De ontwikkeling van de ‘lange’ hypotheekrentetarieven hangt in sterke mate samen met hoe de rentes op staatsleningen zich ontwikkelen. In 2017 krabbelden de kapitaalmarktrentes - geholpen door betere economische vooruitzichten – op. De hypotheektarieven gingen toen mee omhoog. In de loop van 2018 zijn de rentes – op staatsleningen en hypotheken – echter weer gedaald. Beleggers maken zich onder andere vanwege een mogelijke ‘no deal’-brexit en een handelsoorlog weer meer zorgen over de economische vooruitzichten.

Toch hoeft de economie stilaan niet meer zo hard te worden gestimuleerd, vindt de Europese Centrale Bank. De economie van de eurozone staat er beter voor dan een tijd terug. Ook verwacht de ECB dat de inflatie door de krappe arbeidsmarkt en aantrekkende loongroei zal gaan stijgen. Begin dit jaar is de centrale bank daarom gestopt met het opkopen van obligaties (QE). Dat opkopen deed ze om de kapitaalmarktrentes te drukken. Maar de ECB blijft waakzaam en zal haar ruime monetair beleid voorlopig nog niet verder afbouwen. Mocht de inflatievooruitzichten tegenvallen dan zou de ECB zelfs weer kunnen besluiten QE van stal te halen.

Al met al blijven de kapitaalmarktrentes naar verwachting voorlopig laag. Uitgaande van deze marktontwikkelingen kunnen de langlopende hypotheektarieven de komende tijd in de buurt van hun huidige, lage niveau blijven.

Verwachting renteontwikkeling

  • Korte rente: gelijkblijvend
  • Lange rente: gelijkblijvend

(bron ING)

Terug

19-01-2019

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep