Huizenprijzen

Lieten voorheen de Randstedelijke provincies de grootste prijsstijgingen zien op de woningmarkt, tegenwoordig is het omgekeerd. De top drie luidt: Groningen, Limburg, Friesland. Uit cijfers die het CBS vandaag bekendmaakt blijkt dat Groningen met een plus van 9,3 procent de absolute uitschieter is. De afgelopen 18 jaar stegen de prijzen in de provincie niet zo hard als nu.

Buiten de Randstad stijgen de huizenprijzen het hardst

In heel Nederland werden bestaande koopwoningen gemiddeld 6,6 procent duurder ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019. Een prijsstijging die ook weer hoger was dan in de voorgaande twee kwartalen. Van alle provincies kende Noord-Holland de kleinste prijsstijging met 5,4 procent. In Amsterdam was de plus 4,6 procent.

Zeeland noteert grootste plus in transacties

Ook het aantal transacties heeft in de eerste drie maanden van 2020 nog niet onder corona te lijden gehad: + 8,7 procent tegenover Q1 2019. Opnieuw vindt de grootste groei plaats buiten de Randstad. Zeeland noteert 15 procent meer woningverkopen, gevolgd door Friesland dat 13,3 procent meer transacties bij het Kadaster meldde.

Appartementen steeds schaarser

Onderverdeeld naar woningtype steeg de prijs van appartementen (+7,8%) het hardst. De schaarste is daar het meest voelbaar. Waar alle andere woningtypes minstens 10 procent meer transacties schreven, nam het aantal verkochte appartementen met slechts 0,5 procent toe ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Bekijk hier alle huizenmarktcijfers van het CBS.

(bron AMweb)

Terug

26-04-2020

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep