Houdbaarheidsdatum valhelm

Als een helm een houdbaarheidsdatum zou hebben, zou het gemakkelijk zijn om de levensduur van een helm vast te stellen. Op helmen staat echter geen houdbaarheidsdatum vermeld, zodat naar andere aspecten moet worden gekeken om te bepalen wanneer een helm toe is aan vervanging. In ieder geval kan bij helmen die over een ECE keurmerk beschikken wel worden vastgesteld op welke datum de helm geproduceerd is. Dat biedt in elk geval een uitgangspunt om de ideale gebruiksduur vanaf dat moment te bepalen. Ongeacht de leeftijd van een helm geldt bovendien dat deze altijd vervangen moet worden na een val. Of u de helm nu uit uw hand hebt laten vallen op de grond of er een ongeluk mee hebt gehad.

Helmen met ECE keurmerk

Helmen die over een ECE keurmerk beschikken, zijn van een productiedatum voorzien. De meningen van de exacte levensduur van een helm variƫren, dat kan onder meer te maken hebben met de kwaliteit en het materiaal, waarvan de helm is gemaakt. Een periode van 3 tot 5 jaar is een richtlijn, maar zeker geen exacte wetenschap. In deze periode heeft de helm blootgestaan aan UV-straling en zal de pasvorm door het veelvuldig dragen niet meer helemaal perfect zijn. Overigens is dat in de praktijk wel merkbaar als de helm op het hoofd is en er bijvoorbeeld ruimte wordt gevoeld tussen het hoofd en de binnenkant van de helm.

Helm vervanging checklist

Over het algemeen wordt aangeraden u helm te vervangen als...

  • ...die een klap opgevangen heeft (ook als u hem per ongeluk een paar keer hebt laten vallen)
  • ...de voering en/of het sluitingssysteem los beginnen te hangen of als die er afgeleefd uit beginnen te zien
  • ...als die te los zit. Test dit door de helm op te zetten, de sluiting vast te maken en uw hoofd heen en weer te schudden. Beweegt de helm afzonderlijk van uw hoofd? Dan is het tijd voor een nieuwe!
  • ...als er inkepingen te zien zijn in de helmschaal en/of witte krassen op oppervlakken met zwarte verf

Uw verzekering

Uw verzekeraar heeft (nog) geen maatregelen genomen voor de opzittendenverzekering. Bij een val bent u en uw passagier daarop gewoon verzekerd. De tijdige vervanging van uw helm heeft daarom vooralsnog alleen betrekking op uw eigen veiligheid.

Terug

01-04-2019

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep