Hoogste inflatie

De inflatie in Nederland is in januari opgelopen naar het hoogste niveau in 40 jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De inflatie kwam afgelopen maand uit op 6,4 procent. In december was dat nog 5,7 procent. "De inflatie ligt nu op een ongekend hoog niveau", zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. We moeten terug naar de jaren tachtig voor dergelijke uitslagen.

"Het cijfer van januari is niet het hoogste ooit. Van eind jaren zestig tot begin jaren tachtig hebben we lang hoge inflatie gekend." Dat de geldontwaarding nu verder is opgelopen komt vooral doordat we meer geld kwijt zijn aan energie en voeding.

Volgens de Europese rekenmethode zou de inflatie in Nederland inmiddels zijn opgelopen tot 7,6 procent. "Dat verschil is te verklaren doordat de kosten voor woningbezit in de Europese methode zwaarder wegen", licht de CBS-econoom toe.

Het inflatiecijfer wordt samengesteld op basis van een mix aan goederen en diensten.

In de eerste maand van dit jaar was energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) maar liefst 90 procent duurder dan in januari vorig jaar. De bijdrage van energie aan het totale inflatiecijfer nam daardoor ook toe.

Voor eten en drinken moesten we gemiddeld 4,3 procent meer betalen dan een jaar geleden. "Vooral brood, kaas en kwark werden duurder", aldus het CBS.

(bron: NU.nl)

Terug

13-02-2022

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep