Hoge vaste lasten

Huishoudens zijn in 2019 meer dan de helft van hun inkomen kwijt aan de vaste lasten, zoals hypotheek/huur, verzekeringen en lokale lasten. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Ruim helft inkomen gaat op aan vaste lasten

Een huishouden met een modaal inkomen en een gemiddelde huur is net iets meer dan 55 procent van het netto inkomen aan de vaste lasten kwijt. En iemand op bijstandsniveau net iets meer dan 50 procent. Idealiter zou een huishouden volgens het Nibud niet meer dan de helft van zijn inkomen kwijt moeten zijn aan de vaste lasten.

Planmatig met geld omgaan

Tien jaar geleden lag het percentage gemiddeld 5 procent lager dan nu. Hoe meer mensen kwijt zijn aan de vaste lasten hoe planmatiger ze met hun geld moeten omgaan en hoe minder er overblijft voor voeding en andere noodzakelijke uitgaven.

Hoe hoger het inkomen, hoe lager het aandeel dat opgaat aan de vaste lasten. Zo is een huishouden met een inkomen van 1,5 keer modaal en een gemiddelde hypotheek net iets minder dan 45 procent van zijn inkomen kwijt aan de vaste lasten. Tien jaar geleden was dat nog net iets minder 40 procent.

Kritisch op uitgaven letten

Het Nibud ziet dat er de afgelopen tien jaar niet eerder zo’n groot deel van het budget is opgegaan aan de vaste lasten. Dit dwingt huishoudens zeer kritisch te zijn en goed op hun uitgaven te letten. En het verklaart volgens het Nibud ook waarom zoveel huishoudens achterlopen met het betalen van de rekeningen van zorgverzekeraar en energiebedrijf en huur of hypotheek.

Hypotheek vaker te laat betaald

In het Nibud-onderzoek Financiële Problemen 2018 werd duidelijk dat het percentage huishoudens dat de huur of hypotheek niet altijd op tijd kan betalen is gestegen met 7 procent, van 12 procent in 2012 naar 19 procent in 2018.

(bron AM web)

Terug

20-03-2019

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep