Grote premieverschillen

De premies voor exact dezelfde WA-autoverzekering kunnen zelfs binnen een straat flink uiteenlopen. Uit onderzoek van een vergelijkingssite blijkt dat de verschillen met de buurman kunnen oplopen tot 77%. Bijna twee derde van de autoverzekeraars past ‘microzoning’toe waardoor premies al kunnen verschillen als de laatste letter van de postcode anders is.

Autopremie kan binnen één straat honderden euro’s verschillen

De vergelijkingssite deed onderzoek naar premiedifferentiatie bij 22 autoverzekeraars op meer dan 3.500 postcodes in de vijf grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Daarnaast werden nog eens ruim 500 postcodes onderzocht in veertien kleinere gemeenten. De vergelijker gebruikte één profiel: een bestuurder van 39 jaar oud met drie schadevrije jaren. De persoon rijdt 15.000 kilometer per jaar en verzekert een Volkswagen Golf uit het jaar 2008 met enkel een WA-dekking.

Premiedifferentiatie op huisnummer

In Rotterdam zijn de grootste verschillen te vinden. Klanten kunnen tot 77% duurder uit zijn, afhankelijk van welk huisnummer iemand heeft in dezelfde straat. Dat betekent bij Lancyr bijvoorbeeld ruim €460 premie extra per jaar. In de kleinere gemeenten zijn de verschillen doorgaans minder groot, maar ook daar komen uitschieters voor tot 59% of €229 per jaar afwijking van de buren.

De verschillen komen doordat veel verzekeraars (64%) aan geavanceerde microzoning doen. Dat is premiedifferentiatie als de letters van de postcode verschillen. Verzekeraar Generali past zelfs premiedifferentiatie toe op huisnummer en toevoeging.

Verschillen afgenomen

Overigens zijn de verschillen in premies binnen een straat wel minder extreem dan twee jaar geleden. Toen voerde de vergelijker een vergelijkbaar onderzoek uit. Toen bleek dat sommige automobilisten 150% meer moesten betalen dan hun buren een eindje verderop in de straat.

(bron: AM Web)

Terug

20-11-2017

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep