Goed voorbereid op reis

Europeanen die naar zuidelijke landen op vakantie gaan bereiden zich vaak slecht voor op het gevaar van Malaria. Allianz Global Assistance waarschuwt hiervoor in het kader van de Wereld Malaria Dag, waar morgen bij wordt stilgestaan. Ook in Nederland worden jaarlijks nog steeds malariagevallen geregistreerd met een langdurig ziektebeeld tot gevolg. 

Wat is malaria?

Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet die Plasmodium heet. Hij is in 1880 ontdekt door M. Laveran. De parasiet  wordt overgedragen via een beet van de malariamug en tref je vaak aan in tropische landen. Malaria kan ernstig en soms zelfs dodelijk verlopen. Er bestaan vijf soorten parasieten die malaria kunnen veroorzaken bij de mens. Deze parasieten komen op verschillende plekken in de wereld voor en het malariarisico is dus afhankelijk van de bestemming. De gevaarlijkste en ook meest voorkomende variant van deze  parasiet is de Plasmodium Falciparum.

Deze veroorzaakt de ‘malaria tropica’, een ziekte die na begin van klachten zonder behandeling in enkele dagen dodelijk kan zijn. De parasieten worden overgedragen naar de mens via muggenbeten van besmette muggen. De vrouwelijke Anopheles mug is het actiefst vanaf de schemering tot zonsopgang. De parasiet vermenigvuldigt zich na de besmetting in het lichaam en circuleert in het bloed. Ziekteverschijnselen kunnen beginnen vanaf ±8 dagen na de besmetting hoewel meer goedaardige varianten pas veel later klachten kunnen geven.

Hoe kun je je beschermen tegen malaria?

Hier de belangrijkste adviezen om het risico op malaria te verminderen:

  • De muggen hebben het al op je gemunt als je met het vliegtuig aankomt.
  • Bereid je dus voor door muggenwerende middelen in je handbagage mee te nemen, vooral als je in de avonduren aankomt.
  • Draag kleding met lange mouwen en lange pijpen.
  • Breng regelmatig muggenwerende middelen aan, gebruik deze volgens voorschrift.
  • Blijf niet te lang buiten ’s nachts.
  • Slaap onder een in goede staat verkerende geïmpregneerde klamboe. Het moet de vloer raken of onder het matras worden weggestopt zodat hij goed afsluit.
  • Laat de airconditioning en/of ventilator aan in je kamer.
Terug

25-04-2017

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep