Fraude en verzekering

Bij de verzekering een nieuwe zonnebril claimen omdat u graag een andere wilt of uw premie terug wilt verdienen. Fraude. Het geld is misschien snel verdiend, maar het kan u aardig in de problemen brengen. Want wat gebeurt er eigenlijk als de verzekeraar erachter komt als u ze ze probeert op te lichten?

"Er zijn verschillende scenario's", legt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars uit. Als de verzekeraar ontdekt dat u de zonnebril van Ray-Ban hebt laten liggen op uw strandbedje aan de Franse Rivièra in plaats van dat deze is gestolen, wordt uw claim niet uitgekeerd en uw polis direct beëindigd. U kunt dan op zoek naar een nieuwe verzekeraar en daar mag u uitleggen waarom de eerdere verzekering is beëindigd.

Zwarte lijst
Bij fraude wordt uw naam op een zwarte lijst gezet die door alle verzekeraars in Nederland kan worden geraadpleegd. Afhankelijk van de ernst van de fraude staat u 3, 5 of 8 jaar op die lijst. Op deze lijst wilt u niet staan want bij iedere verzekeringsaanvraag heeft u hier last van. De meeste verzekeraars zullenu niet meer accepteren. Een verzekeraar kan ook besluiten om aangifte te doen bij de politie van verzekeringsfraude.

Acceptatieplicht
Verzekeraars zijn niet verplicht om uw verzekering te accepteren. Ook niet als er een verzekeringsplicht is zoals bij de autoverzekering. In Nederland hebben wij Rialto als verzekeraar voor "moeilijke risico's". Ook Rialto heeft geen plicht tot acceptatie. Indien u door hen wordt geaccepteerd betaalt u een veelvoud van de premie met vaak (zeer) beperkte voorwaarden. Het is maar dat u het weet.  

Terug

01-06-2016

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep