Drone registreren

Vanaf 31 december 2020 gelden nieuwe, Europese regels voor het (semi)professioneel vliegen met een drone. Vanaf dat moment is men verplicht zich te registreren als droneoperator. Dat kan als persoon of als organisatie. Bestuurt men een drone die minder weegt dan 250 gram en geen camera heeft? Dan is registratie niet nodig. Ook voor speelgoeddrones (die het EU Keurmerk Speelgoed hebben) is registratie niet nodig.

Het belangrijkste verschil tussen de oude en de nieuwe regels is dat het onderscheid tussen recreatief en beroepsmatig vliegen met een drone vervalt. Iedere dronegebruiker volgt dezelfde regels, die gebaseerd zijn op het risico van de vluchten de drone zelf.

In de Open categorie vallen dronevluchten met een laag risico, ver genoeg van mensen en met een drone van maximaal 25 kilogram.

Binnen de Specifieke categorie vallen vluchten met hogere risico’s op de grond en in de lucht.

In de Gecertificeerde categorie vallen bijvoorbeeld vluchten met een drone groter dan drie meter voor het vliegen boven mensenmenigten, het vervoeren van mensen (taxidrone), of vervoer van gevaarlijke goederen. Deze categorie is bedoeld voor alle vluchten die vergelijkbare risico’s hebben als in de bemande luchtvaart.

Het is verplicht om zich te verzekeren voor lichamelijke of materiële schade aan derden door ongelukken met drones.

De nieuwe regels gelden in alle landen van de EASA (European Aviation Safety Agency).

(bron VVP)

Terug

11-09-2020

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep