De deeleconomie

Internet en de huidige communicatiemiddelen maken het niet alleen steeds eenvoudiger om iets te kopen, maar ook om iets van (on) bekenden te lenen of te huren. Want waarom zou u zaken die u af en toe maar nodig hebt eigenlijk nog kopen? En waarom zou u de auto, die u toch alleen in het weekend gebruikt. doordeweeks niet tegen een leuk tarief willen delen met anderen? Op deze mnaier spreidt u de relatief hoge kosten van het autobezit en ook het milieu heeft er baat bij, omdat het autobezit afneemt. Een win-winstituatie, of niet?

Het al dan niet tegen betaling gebruiken van elkaars spullen (of diensten) wordt de deeleconomie genoemd. We delen steeds meer en vaker. Sites die dit faciliteren, schieten als paddenstoelen uit de grond. Bekende voorbeelden van internetplatforms in de deeleconomie zijn Airbnb, Snappcar, Thuisafgehaald, Peerby en Uber. Maar die zijn nog maar het topje van de ijsberg.

Risico's van de deeleconomie

De deeleconomie is een nieuw fenomeen, met nieuwe risico's die nog niet bij iedereen bekend zijn. Er zijn namelijk nog maar weinig verzekeraars die dekkingen aanbieden voor risico's die voortvloeien uit de deeleconomie. De meeste schadeverzekeringen zijn ingedeeld naar het bezit en niet naar het gebruik. Deze indeling zorgt ervoor dat er meestal geen dekking is als een zaak door anderen of meerdere mensen wordt gebruikt. Ook het verschil tussen privéactiviteiten en commerciële (bedrijfs) activiteiten is niet meer altijd helder. Want op het moment dat er betaald gaat worden voor een dienst ziet een verzekeraar dat meestal als een bedrijfsmatige activiteit. En daarvoor is geen dekking op de particuliere verzekering zoals een aansprakelijkheidsverzekering, een inboedel- of autoverzekering. Het onderverhuren van uw woning mag in bijna alle gevallen niet van de hypotheekverstrekker. Een bank kan de hypothecaire geldlening direct opeisen indien er sprake is van onderverhuur. Dat kan ook gelden in het geval van verhuur via een organisatie als Airbnb.

In kaart brengen

Het is van belang de activiteiten die u onderneemt in de deeleconomie goed in kaart te brengen. Veelal zijn er meer risico's aan verbonden dan u misschien in eerste instantie denkt.

Terug

01-02-2018

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep