Cyberaanvallen nemen toe

Meerdere organisaties, waaronder het Medisch Centrum Leeuwarden en de gemeente Zutphen, zijn het doelwit geworden van zware cyberaanvallen. Hackers probeerden via een lek in de software in te breken in de kantoorsystemen, waarmee ze toegang zouden krijgen tot miljoenen persoonlijke gegevens. Het is bijna niet meer de vraag of het u overkomt maar meer de vraag wanneer het u overkomt.

Het afgelopen jaar is 4.690 keer aangifte gedaan van cybercrime, zoals hacken, het verspreiden van malware, gijzelsoftware (ransomware) en virussen. Dat is een stijging van 64 procent vergeleken met 2018, maakt de politie afgelopen week bekend. In 2018 ging het om 2.860 aangiftes. Met een cyberverzekering bent u verzekerd van een goede dekking met professionele hulp, ook in de preventieve sfeer. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Onder computercriminaliteit verstaat de politie alle misdrijven die gepleegd worden met of gericht zijn op computers, smartphones, tablets, auto's en andere ICT-systemen. Naast hacken en de verspreiding van malafide software gaat het bijvoorbeeld ook om internetoplichting en het (laten) uitvoeren van ddos-aanvallen. Het aantal aangiftes van cybercrime valt in het niet bij het aantal slachtoffers. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden in 2018 in totaal 1,2 miljoen mensen slachtoffer van een vorm van computercriminaliteit. In totaal stapte 4,8 procent van hen naar de politie. Daarvan gaat 2,8 procent daadwerkelijk over tot aangifte.

Cyberverzekering

Hoewel steeds meer ondernemers online te vinden zijn, staan veel kleine ondernemers er totaal niet bij stil dat ze slachtoffer kunnen worden van internetcriminaliteit.Cyberaanvallen kunnen leiden tot verstoringen in financiële markten en het betalings- en effectenverkeer. In 2012 zou 40 procent  van de ondernemers in Nederland te maken hebben gehad met internetfraude. Ruim 80 procent van de ondernemers zou daarom inmiddels het belang van een goede beveiliging van de eigen computer erkennen.

Terug

20-01-2020

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep