Covid rellen verzekerd?

Vorig weekend kwamen de eerste telefoontjes, appjes en mailtjes binnen bij de adviseurs van Dijckhaven Verzekeringen. Heel Nederland was in de ban van rellen in diverse hoeken van het land en natuurlijk baart dat ook zorgen bij onze relaties.De daaropvolgende dagen werd in diverse steden de onrust aangekondigd en in de media en op social media werd al genoemd dat dit risico wellicht uitgesloten is in de algemene voorwaarden.

Die mooie winkelpui, de auto of zelfs een bouwkraan op locatie, wat als er schade wordt veroorzaakt door rellende groepen? Ben ik voldoende verzekerd? Zijn deze rellen überhaupt wel gedekt? Reden genoeg om bezorgd zijn. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de dekking van de polis. Heb ik ruitbreuk wel meeverzekerd? Is mijn auto wel casco (Allrisk) verzekerd? En zijn de verzekerde bedragen van mijn voorraad en inventaris nog wel actueel? Deze informatie is doorgaans terug te vinden op de polis, maar bij twijfel kunt u het best contact opnemen met uw adviseur.

Zoals eerder genoemd werd in de media al gesproken over een uitsluiting (een reden om niet over te gaan tot uitkeren) in de algemene voorwaarden bij verzekeraars. Met deze uitsluiting wordt molest bedoeld. Wat is molest? Onder molest wordt (samengevat) verstaan dat een opstand tegen de staat, een burgeroorlog, georganiseerde gewelddadige handelingen op diverse plaatsen binnen een staat, oproer en muiterij zijn uitgesloten. De reden van deze uitsluiting is dat verzekeraars de schadelast wellicht niet kunnen dragen wanneer dit op grote schaal plaatsvindt.

Maar dat is toch wat er aan de hand is? In feiten en op letter van de voorwaarden zou je hetgeen wat de laatste tijd plaatsvindt kunnen scharen onder molest. Verzekeraars zijn hier natuurlijk direct mee aan de slag gegaan en van diverse verzekeraars hebben we inmiddels bericht gehad dat zij de opstanden zoals deze momenteel plaatsvinden, vooralsnog, niet zullen scharen onder molest, maar beschouwen als rellen. In veel gevallen is dit risico wel meeverzekerd op de polis. Bij twijfel adviseren wij u contact op te nemen met uw adviseur.

Daarnaast laat de overheid van zich horen. Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft op 27 januari de toezegging gedaan dat ondernemers van wie hun winkel geplunderd en vernield is schadeloos worden gesteld. De overheid gaat een "Fonds Bedrijvenschade Coronarellen" vormen dat de schade vergoedt die getroffen ondernemers lijden die zich niet of onvoldoende hebben verzekerd. Het is momenteel nog niet duidelijk wanneer ondernemers een beroep kunnen doen op dat fonds. Om die reden is het raadzaam de primaire dekking van uw eigen verzekeringen onder de loep te nemen.

Ook is het goed om te beseffen dat het bij het " Fonds Bedrijvenschade Coronarellen" gaat om getroffen ondernemers. Wanneer u op dat moment, wellicht omdat u woonachtig bent in het centrum, uw particuliere motorrijtuig heeft geparkeerd in het desbetreffende risico gebied, kunt u hierop geen aanspraak maken.

Met in totaal meer dan 100 jaar ervaring in de branche hebben onze adviseurs zich nooit hoeven te buigen over de, voor ons vanzelfsprekende, uitsluiting en laten we hopen dat we dit snel tot het verleden kunnen laten behoren.

Terug

01-02-2021

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep