Corona en vakantie

Het advies van de Rijksoverheid is duidelijk. Blijf in Nederland. Ga niet op reis. Voor reizen buiten Nederland geldt: reis alleen bij ernstige familieomstandigheden of voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut nodig is. U besluit zelf om al of niet op reis te gaan maar daar zitten wel risico’s en voorwaarden aan.  Voor reizigers uit een land met een oranje of rood reisadvies door corona geldt thuisquarantaine van 10 dagen na aankomst in Nederland. En hoe zit het dan met de reis-en annuleringsverzekering.

Overleg altijd eerst met uw reisorganisatie. Als u uw reis zelf annuleert, heeft u mogelijk geen recht meer op een vergoeding.

De Doorlopende Reisverzekering

Het is altijd verstandig om vooraf te informeren bij uw adviseur of verzekeraar naar de specifieke dekking op uw reisverzekering. In alle gevallen geeft uw reisverzekering geeft geen dekking als u naar een gebied reist dat wordt afgeraden door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het kan zijn dat u vanwege het coronavirus langer op uw reisbestemming moet blijven en daardoor extra kosten maakt. Deze extra reis- en verblijfkosten zijn alleen verzekerd als u of een medeverzekerde ernstig ziek wordt tijdens uw reis én we vooraf toestemming geven om deze extra kosten te maken.

Indien er een negatief reisadvies komt in een land waar u op dat moment al bent dan is er wel dekking op uw reisverzekering. U moet het land wel zo snel mogelijk verlaten. Doet u dit niet, dan heeft u geen dekking meer op uw reisverzekering. Houd daarom het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken  goed in de gaten.

De Doorlopende Annuleringsverzekering

Bij de meeste annuleringsverzekeringen is een negatief reisadvies geen geldige reden om uw geld terug te krijgen. Maar er zijn een paar uitzonderingen. Bij een klein aantal verzekeraars kan er dekking zijn als de verzekering voor februari of maart 2020 is afgesloten.

Helaas valt de uitbraak van het coronavirus (nu) niet meer onder een plotselinge gebeurtenis die voor een negatief reisadvies zorgt. Geld terug krijgen via uw annuleringsverzekering vanwege het coronavirus, is daarom bijna overal uitgesloten.

Wilt u uw reis annuleren vanwege een reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken? Neem dan contact op met uw reisorganisatie. Veel organisaties maken op dit moment een uitzondering op hun normale boekingsregels. Daardoor is het vaak mogelijk om de reis om te boeken.

Uw verzekering biedt dekking bij ernstige ziekte van u, uw partner of familieleden. Een familielid is een kind, ouder, kleinkind, grootouder, broer, zus, zwager, schoonzus of partner. Ziekte door corona is dan gewoon gedekt op uw verzekering. Maar alleen als het virus binnen 7 dagen voor vertrek is vastgesteld bij u of een familielid (aantoonbaar met een doktersverklaring). Soms kunt u uw reis omboeken. Neem contact op met uw reisorganisatie om de mogelijkheden te bespreken.

Annulering vanwege een inreisverbod is niet verzekerd. Boekt u een reis op het moment dat er voor het gebied de kleurcode oranje of rood geldt? Dan is het annuleren van de reis vanwege de kleurcode oranje of rood niet verzekerd op uw Doorlopende Annuleringsverzekering. Dit is ook niet verzekerd als er tussendoor tijdelijk de kleurcode geel of groen is geweest.

De overheid geeft reisadviezen voor de meeste vakantielanden. Die adviezen vind je in de Reis-app van het ministerie van Buitenlandse Zaken en op hun site, nederlandwereldwijd.nl. Check deze informatie altijd voordat je een reis boekt, maar ook vlak voor je vertrek.

Terug

01-02-2021

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep