Corona en vakantie

Op 11 mei 2021 is tijdens de persconferentie door demissionair minister Hugo de Jonge aangekondigd dat per 15 mei het reisadvies van een aantal landen wijzigt van oranje naar geel en groen. Dit is goed nieuws voor doorgewinterde vakantiegangers, maar er zijn nog een paar zaken om rekening mee te houden.

Wanneer u afreist naar een gebied met geel reisadvies

  • Een land met reisadvies kleurcode geel betekent dat u op moet letten. Er zijn coronabesmettingen geconstateerd en er zijn daardoor veiligheids- of gezondheidsrisico’s. De situatie in een land kan snel veranderen. Wanneer het aantal besmettingen toeneemt en het reisadvies van de overheid gaat op oranje, dan verwacht uw verzekeraar dat u het gebied zo snel mogelijk verlaat. Neem contact op met uw reisorganisatie of alarmcentrale voor hulp. Als u geen actie onderneemt, dan loopt u  kans dat u niet meer gedekt bent middels uw reisverzekering. Neem daarom altijd contact op met uw reisverzekeraar of verzekeringsadviseur als u van mening bent dat u het gebied niet op een veilige manier kunt verlaten.
  • Als u naar een gebied gaat met een geel reisadvies, dan biedt uw reisverzekering gewoon dekking voor de zaken waarvoor u normaal ook verzekerd bent.
  • Als u besmet raakt met het virus in het buitenland met een geel reisadvies, neem dan zo snel mogelijk contact op met de alarmcentrale. Die kan u verder helpen.

Afreizen naar een gebied met oranje of rood reisadvies

  • Als u naar een gebied gaat met een oranje of rood reisadvies, dan is er doorgaans geen dekking als het om coronagerelateerde schades gaat.
  • Wanneer u nog niet vertrokken bent en het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken verandert van geel naar oranje bent u doorgaans niet verzekerd voor coronagerelateerde schades, als u er toch voor kiest om op reis te gaan. Hierbij is het woord 'onvoorzien' van belang. Wanneer u afreist naar een bestemming die als reisadvies oranje heeft, dan zijn de risico’s die u neemt niet meer onvoorzien. Doorgaans geldt er dan geen dekking voor coronagerelateerde schades. Het verschilt per reisverzekeraar of overige risico’s gedekt zijn. Bekijk hiervoor de veel gestelde vragen op de website van je verzekeraar. Doorgaans annuleren reisorganisaties of luchtvaartmaatschappijen de reis en bieden daar een alternatief voor.
  • U moet langer in een gebied met negatief reisadvies blijven door overmacht. In dit geval blijft uw reisverzekering dekking bieden tot het eerst mogelijke moment dat u naar huis kunt terugkeren. Verzekeraars die dit niet standaard in de voorwaarden hebben geregeld, bieden deze dekking aan uit coulance. De dekking vervalt als u langer blijft dan de eerstvolgende terugkeermogelijkheid.

Neem bij twijfel altijd vooraf contact op met je reisverzekeraar of je adviseur.

Annuleringsverzekering

  • U bent positief getest en kunt hierdoor op korte termijn niet op reis. Neem contact op met uw reisverzekeraar. Als u een annuleringsverzekering hebt, bent u hier doorgaans voor verzekerd.
  • Er zijn bij ons geen aanbieders bekend die op dit moment annuleringsverzekeringen voor consumenten aanbieden die dekking bieden als u wilt annuleren ten gevolge van corona.

Bron: Verbond van Verzekeraars

Terug

12-05-2021

Dyckhaven- Postbus 156- 5490 AD Sint Oedenrode - info@dyckhaven.nl