Bestemmingswijziging

Door het verzuim om een bestemmingswijziging aan de verzekeraar(s) te melden, is alle recht op schadevergoeding vervallen. Tot dat oordeel komt de Rechtbank Rotterdam. De zaak betreft een pand dat op 27 mei 2017 verloren ging door brand. De eiseres verwierf het pand in 1992 en verbouwde het tot hotel. Per 10 november 2010 werd het gebouw verhuurd aan Max Bögl, een Duits aannemersbedrijf dat betrokken was bij de Noord-Zuidlijn in Amsterdam en slaapplaatsen nodig had voor zijn werklieden. Daarna werd het pand vanaf januari 2016 verhuurd aan NL Jobs, een uitzendbureau van seizoenarbeiders in de tuinbouw.

De verzekeraars stelden geen dekking te hoeven verlenen onder de polis, omdat het verzekerd interest ten tijde van de brand niet meer overeenkwam met de omschrijving daarvan in de polis. Subsidiair is sprake van een bestemmingswijziging.

Dat van die omschrijving neemt de rechtbank niet over (bij de polisaanvraag werd geen duidelijk ondescheid gemaakt tussen hotel en pensioen). Maar dat van die bestemmingswijziging klopt volgens de rechtbank wel "omdat een hotel naar zijn aard een andere bestemming is dan een pand dat voor langere duur in zijn geheel wordt verhuurd aan een aannemersbedrijf of een uitzendorganisatie die daarin haar werknemers kan huisvesten".

(bron VVP)

Terug

01-04-2019

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep