Afschrijven

Het is een bekend fenomeen. Spullen die minder waard worden. Bijvoorbeeld door slijtage, zoals bij kleding het geval is. Of door afschrijving, onder meer van elektronica, omdat er nieuwe modellen op de markt komen. Verzekeraars hanteren daar eigen afschrijvingslijsten voor en die lijsten worden steeds vaker openbaar.

Steeds meer afschrijvingslijsten openbaar

Zo’n negen maanden geleden stelde het televisieprogramma Radar het probleem aan de kaak: hoeveel afschrijving hanteert welke verzekeraar? Dat afschrijvingspercentage is bepalend voor de uitkering die een klant krijgt, stelt Radar, die op zijn site een verhelderend voorbeeld geeft. Radar claimde een twee jaar oude camera van 350 euro bij twee verschillende verzekeraars. De een schrijft de camera in drie jaar af en bij de andere is dat vijf jaar. Relevant om te weten, vindt Radar, want in het eerste geval bedraagt de uitkering 117 euro en in het tweede geval 210 euro.

In de bewuste uitzending is daarom een pleidooi gehouden om de afschrijvingslijsten te publiceren, zodat zowel vergelijkingssites als Independer, maar ook consumenten de verschillende producten beter kunnen vergelijken. Na grote verzekeraars als a.s.r., Aegon en Nationale-Nederlanden heeft begin deze maand bijvoorbeeld ook Univé zijn afschrijvingslijsten openbaar gemaakt.

Terug

09-06-2017

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep