Aflossen maar

Opvallend is dat veel mensen niet precies weten hoe het werkt met een aflossingsvrije hypotheek. Een aflossingsvrije hypotheek loopt, net als veel andere hypotheken, meestal dertig jaar. Aan het eind van deze periode zult u de hypotheek moeten aflossen. Kunt of wilt u niet aflossen, dan zult u moeten onderzoeken of u de hypotheek kan voortzetten. Er moet dan voor de geldverstrekker wel voldoende zekerheid zijn.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Bij deze hypotheekvorm betaalt u maandelijks alleen rente over de hypotheeklening. U bouwt met de hypotheek geen vermogen op waarmee u de hypotheekschuld kunt aflossen. Als u niet tussentijds uit eigen initiatief aflost, blijft de schuld tijdens de looptijd hetzelfde en zit u aan het einde van de looptijd met een enorme restschuld. Deze schuld moet dan wel worden voldaan!  Een aflossingsvrije hypotheek loopt meestal 30 jaar, net als veel andere hypotheken.

Aflossen of verlengen?

Het aflossen van de hypotheek aan het einde van de looptijd kan met eigen geld of met de opbrengst van de verkoop van de woning. Ook kunt u onderzoeken of uw bank de looptijd wil verlengen. Meestal gebeurt dit niet automatisch. De meeste geldverstrekkers stellen voorwaarden aan verlenging. Zij toetsen dan uw inkomen opnieuw en kijken opnieuw naar de waarde van uw woning. 

Wat kan u doen?

U kunt de hypotheekschuld op verschillende manieren omlaag brengen. Door bijvoorbeeld tussentijds af te lossen. Bij de meeste banken kunt u jaarlijks tot 10% van de oorspronkelijke hoofdsom boetevrij aflossen. Een bedrag ineens, of regelmatig via internetbankieren. Momenteel is de rente historisch laag. Als u een nieuwe renteperiode aangaat met een lagere hypotheekrente, houdt u maandelijks geld over. Dit geld kunt u gebruiken om af te lossen of te sparen en later mee af te lossen.

Verhuizen en oversluiten

Een verhuizing naar een andere koopwoning heeft gevolgen voor de hypotheek. Voor verhuizers mag een aflossingsvrije hypotheek bij veel geldverstrekkers niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van het nieuwe huis, ook al hadden ze eerder een hoger aflossingsvrij deel. Ook als u de hypotheek oversluit naar een andere geldverstrekker geldt deze grens.

Terug

02-04-2017

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep