Aardbeving in Nederland

Na de aardbeving afgelopen maand in Italië worden er ook in Nederland vragen gesteld. Kan ons dit ook overkomen en hoe zit het dan met de verzekeringspolis? Wij hebben in Nederland geen grote geschiedenis als het gaat om aardbevingen. De aardbeving in Roermond met een 5,8 op de schaal van Richter is de zwaarste beving die het KNMI gemeten heeft.

De aardbevingen die in Groningen (door de gaswinning) hebben de aandacht voor aardbevingsbestendige gebouwen doen toenemen. Vandaar dat het goed is om nog eens stil te staan bij uw polisdekking. De hoeveelheid aardbevingen in Groningen is zeer fors gestegen en daarmee ook de schadelast. In 2015 zijn er 112 aardbevingen geregistreerd, wat 28.680 schademeldingen heeft opgeleverd. Hoeveel er aan schade is uitgekeerd is niet eenvoudig te achterhalen. De bedragen is als voorziening worden aangehouden lopen in de vele honderden miljoenen euro's.

Geen dekking
In vrijwel alle verzekeringsvoorwaarden voor gebouwen, inhoud (inboedel) en bedrijfsschade is het risico van aardbeving uitgesloten. Zowel verzekeraars als adviseurs lijken hier vooralsnog niet of nauwelijks een rol in te spelen. In de ons omringde landen zijn er wel regelingen waarbij natuurschades (gedeeltelijk) gedekt worden. Zodra onze gebouwen meer aardbevingsbestendig gaan worden zullen er ook vragen om dekking gaan komen. Al of niet aangewakkerd door de meest recente gebeurtenis in Italië.

(bron: Beursbengel 856, J. Weijer)

Terug

01-09-2016

Dyckhaven - Pettelaarpark 110 5216 PS 's-Hertogenbosch  - info@dyckhaven.nl

Dyckhaven is onderdeel van Summa Groep