Malaria

Verre reizen maken brengt risico's met zich mee. Het zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren dat je gestoken wordt door de malariamug en erg ziek wordt. Op deze pagina geven we uitleg over malaria, advies over een goede voorbereiding van je reis, en hoe je het oplopen van malaria kunt voorkomen.

Wat is malaria?

Wat is malaria?

Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet die Plasmodium heet. Hij is in 1880 ontdekt door M. Laveran. De parasiet  wordt overgedragen via een beet van de malariamug en tref je vaak aan in tropische landen. Malaria kan ernstig en soms zelfs dodelijk verlopen.

Er bestaan vijf soorten parasieten die malaria kunnen veroorzaken bij de mens. Deze parasieten komen op verschillende plekken in de wereld voor en het malariarisico is dus afhankelijk van de bestemming. De gevaarlijkste en ook meest voorkomende variant van deze  parasiet is de Plasmodium Falciparum. Deze veroorzaakt de ‘malaria tropica’, een ziekte die na begin van klachten zonder behandeling in enkele dagen dodelijk kan zijn.

De parasieten worden overgedragen naar de mens via muggenbeten van besmette muggen. De vrouwelijke Anopheles mug is het actiefst vanaf de schemering tot zonsopgang. De parasiet vermenigvuldigt zich na de besmetting in het lichaam en circuleert in het bloed. Ziekteverschijnselen kunnen beginnen vanaf ±8 dagen na de besmetting hoewel meer goedaardige varianten pas veel later klachten kunnen geven.

Hoe kun je je beschermen tegen malaria?

Hier de belangrijkste adviezen om het risico op malaria te verminderen:

• De muggen hebben het al op je gemunt als je met het vliegtuig aankomt. Bereid je dus voor door muggenwerende middelen in je handbagage mee te nemen, vooral als je in de avonduren aankomt.

• Draag kleding met lange mouwen en lange pijpen.

• Breng regelmatig muggenwerende middelen aan, gebruik deze volgens voorschrift.

• Blijf niet te lang buiten ’s nachts.

• Slaap onder een in goede staat verkerende geïmpregneerde klamboe. Het moet de vloer raken of onder het matras worden weggestopt zodat hij goed afsluit.

• Laat de airconditioning en/of ventilator aan in je kamer.

Insectwerende middelen zijn in verschillende vormen en concentraties beschikbaar (lotions, crèmes, sprays of sticks). Belangrijk: gebruik deze middelen volgens de instructies in de bijsluiter en breng ze alleen aan op de blote huid. Met een spray kan bijvoorbeeld beter niet rechtstreeks op het gelaat worden gespoten, ogen en mond moeten dan bedekt zijn, dus eerst op een hand en daarmee opbrengen is veiliger. Deze producten zijn niet bestand tegen water dus herhaal de toepassing regelmatig.

Afhankelijk van de bestemming en verblijfsduur wordt ook malariaprofylaxe voorgeschreven in de vorm van tabletten. Het juiste gebruik daarvan verkleint het risico op malaria aanzienlijk. Sinds het gebruik van deze preventieve anti-malariamedicatie heeft de malariaparasiet resistentie ontwikkeld tegen sommige middelen.

Raadpleeg voor vertrek een deskundige, bijvoorbeeld het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) of een inentingsadvieslijn horende bij je reisverzekering, de GGD of je eigen huisarts, etc. voor de juiste mee te nemen tabletten en advies over het gebruik daarvan. Als  je een medisch probleem krijgt tijdens het reizen, wacht dan niet totdat je weer thuis bent, maar raadpleeg altijd een arts ter plaatse. De alarmcentrale van je reisverzekering kan je eventueel verder helpen. Zij geven je graag advies bij de keuze van  een goed ziekenhuis ter plaatse en regelen wanneer mogelijk ook de betaling hiervan.

Dyckhaven- Postbus 156- 5490 AD Sint Oedenrode - info@dyckhaven.nl